2024-12-10
Staffan Annells betraktelser: Känslor och sinnen… och tabeller
Vägars och Gators Utformning är ett högst tekniskt regelverk proppat med tabeller och olika typer av värden, krav att uppfylla och råd att förhålla sig till.
För de som vurmar för ljusdesign - och har respekt för vikten av de många mjuka värden som väl gestaltade och funktionella ljusmiljöer betyder för de som skall prestera, trivas och må bra där - kan VGU säkert kännas abstrakt. Men faktum är, att bortom tabellverk och decimaltal så kan man faktiskt hitta och förstå att där finns ett stort mått av insikt om och hänsyn till hur vi ser - hur våra sinnen uppfattar och tolkar det rum vi befinner oss i.
I VGU handlar det så klart mycket om säkerhet men också, precis som att inomhus, ge trygghet i vistelsemiljön. När man rör sig bland cirkulationsplatser, övergångsställen, korsningar, tunnlar samt av- och påfarter är det viktigt att enkelt och intuitivt kunna läsa av rum och omgivning. I den bemärkelsen kan VGU liknas vid ”Ljus & Rum”, de goda råd och regelverk som det ofta hänvisas till för ljusplaneringen inomhus.
En parallell jag gissar också råder i den jämförelsen är att det i båda fallen är tabellsidorna som dominerar framför de goda rekommendationer som också finns att hitta, om hur angivna nivå- och förhållandetal rekommenderas att tolkas och vad det primära syftet med en angivelse kan vara och vad som kan och kanske bör rättfärdiga eventuella avvikelser.
En annan misstanke är att ett beställarunderlags hänvisning till rekommendationer och tabellverk efterlevs i högre grad i VGU- än i Ljus & rum-projekt, som väl kanske kan bero på respekten för uppdragsgivare och konsekvenser vid avvikelser, eller?