2024-12-10

VGU – tvångströja eller användbart stöd?

Trafikverket publicerade den 1 november en ny och reviderad version av kioskvältaren VGU (Vägars och Gators Utformning). VGU gäller som bekant som krav på Trafikverkets vägar men används ofta som riktlinje hos kommunerna och påverkar därför ofta ljussättningen i offentliga utomhusmiljöer. 

När det gäller belysningsdelen (Kap. 13) återfinner vi ett helt nytt underkapitel - Ljusföroreningar. Här förtydligas när belysning bör undvikas eller när det behövs en fördjupad analys. Kopplat till detta framställs tydligare krav på behovsstyrning – när nattsläckning, nattreduktion eller närvarostyrning ska användas. Vägbelysning nattsänks ju ofta redan idag men ett nytt krav är att eventuell dekorativ belysning ska nattsläckas mellan klockan 23 och 05. Den dekorativa belysningen begränsas också till platser där det redan finns vägbelysning.

Vidare på temat ljusföroreningar hittar man tydligare krav på avskärmningsklasser, kopplat till hur mycket omgivningsljus som finns på platsen. Belysning på broar får inte heller riktas ner i vattnet och får alltså inte skapa en spegling av bron i vattnet. En strukturell och ganska genomgripande förändring är att krav och råd nu slagits ihop i ett dokument. Råden är nu direkt kopplade till kraven och ska förklara hur kravet kan uppfyllas eller ge förklaring till kravet.

Några mindre förändringar hittas också inom det som kallas för faunapassager och kombipassager liksom något tydligare krav för övergångsställen i tätort. Översättningstabellen för M till C-klass har förenklats något och i P-klasstabellen har de svårnådda kraven på vertikal och halvcylindrisk belysningsstyrka ersatts av ett TI-krav (bländning). Slutligen har VGU nu även begåvats med ett nummer i Trafikverkets dokumentserie TRVINFRA, nämligen TRVINFRA-00396. Vill du så här i juletider förkovra dig i dokumentet i sin helhet hittar du det här.

Kontakta oss